Om Greta!

Jag arbetar som dragspelsmusiker och driver Gretas butik ”Butiken där gammalt möter nytt”.

Greta och hennes dragspel

Gretas historia

Jag  arbetar som dragspelsmusiker och driver Gretas butik ”Butiken där gammalt möter nytt”.

Jag har hållit på med dragspelsmusik sedan  8-års ålder, har tagit privatlektioner av John Andersson i Vasa. Hos honom kom jag i kontakt med den klassiska musiken för dragspel.

Jag flyttade till Sverige 1975 där jag spelade med i Umeå och Luleå dragspelsklubbar. Jag fick ofta uppträda som solist i olika sammanhang bl.a. på Gröna Lunds festivalen ett antal gånger. Blev Norrlandsmästare 1977 och 1979 och uttagen till Nordiska och svenska mästerskapen med goda resultat. Under tiden i Umeå  kom jag i kontakt med Veikko Ahvenainen vilket var mycket lärorikt.

Jag flyttade sedan till Stockholm där jag fortsatte med mitt musikutövande vid sidan om mitt ordinariejobb. Jag undervisade, ledde två dragspelsklubbar och hade en hel del uppträdanden bl.a. i Finlandshuset, riksdagshuset och stadshuset. Jag gjorde även radio – och TV- inspelningar, spelade med i två svenska filmer Vägg i vägg och Dårfinkar och dönickar.

Jag flyttade till Åland i slutet av 1988 och har jobbat som musiker på heltid sedan 1997.

Min repertoar består av många olika musikstilar.

Jag har representerat Åland  i de nordiska och baltiska länderna många gånger och nu senast representerade jag Åland under Nordic Cool festivalen i Washington D.C. Jag har även medverkat i  Cafe’ Norrköping ett direktsänt TV-program, Skepp och skoj ett finlandssvenskt TV-program, Ålandsdagarna i Stockholm och Helsingfors, turnérat i de nordiska länderna våren 2001 och en två veckors turné i Sverige med bl.a. dragspelarna Maria Kalaniemi och Jon Faukstad. Medverkade i Peter Långs barnopera Gumman Grå våren 2002.

Under hösten 2003 spelade jag på en treveckors turné i Norge i Nordensinstituts regi.

Spelade under kronprinsessan Victorias besök på Åland.

Var en av ledarna för Världsrekordsförsöket i Ransäter, Värmland 2011 och 2012.

Jag har medverkat på flera skivinspelningar som ackompanjatör.

Jag har önskat i många år att  få göra en skivinspelning och i juni 2003 var det dags att ge ut min första skiva ELVIRA. Sedan följde Dansa mé mej! 2005,  Romantik på dragspel 2006, Tango och latinska rytmer 2008 och Håll alla dörrar öppna 2010 som är en visskiva.

Vill du boka mig för en spelning? Hör av dig!

Kontakta mig